Martin Karlsson, statsvetare. Foto: Ida Nordén/Sveriges Radio
Martin Karlsson, statsvetare. Foto: Ida Nordén/Sveriges Radio

Att tjugo politiker i Örebro län redan hoppat av är en hög siffra

"Inte förvånade att många som hoppat av är sverigedemokrater"
0:54 min

Att tjugo lokalpolitiker i länet valt att hoppa av sina uppdrag några månader efter valet är en hög siffra enligt Martin Karlsson, doktor i statsvetenskap vid Örebro universitet.

Tjugo lokala politiker i Örebro län har redan hoppat av sina uppdrag och majoriteten av dem är sverigedemokrater. Och det blir allt vanligare att politiker lämnar sina uppdrag.

– Generellt är det tydlig trend där avhopp blir allt vanligare i svensk politik, det är färre som sitter kvar hela mandatperioden. Dels har partiengagemanget i allmänhet blivit lägre, dels är det färre som är trogna partier i val efter val, säger Martin Karlsson, statsvetare vid Örebro universitet.

Martin Karlsson säger att avhoppen och det lägre engagemanget för politik skapar en situation där konkurrensen om förtroendevalda uppdrag blivit lägre.

– Och då kan även engagemanget vara lägre och då är det lättare att avsäga sig ett uppdrag.

Tjugo avhopp redan nu, är det mycket?
– Tjugo avhopp redan nu efter bara några månader är absolut en hög siffra.

– Men det inte förvånade att många som hoppat av är sverigedemokrater, det är också något som man sett över hela landet, säger Marin Karlsson.

Martin Karlsson, statsvetare vid Örebro universitet intervjuades av Malin Holmberg i P4 Morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".