Örebro tingsrätt.
Örebro tingsrätt. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio.

Livstidsdömd släpptes - greps för förberedelse till mord i Kopparberg

En 59-årig man som nyligen släppts från ett livstidsstraff har begärts häktad misstänkt för förberedelse till mord. Det var i helgen som mannen greps i centrala Kopparberg.

Så sent som 2012 omvandlade Örebro tingsrätt mannens livstidsdom och bedömde då återfallsrisken som låg. 59-åringen är tidigare dömd för ett tortyrliknande mord på sin dåvarande fästmös pappa.

Sven-Erik Alhem, ordförande i brottsofferjouren tycker att Örebro tingsrätt måste vara hårdare i sin bedömning för att undvika att fler återfaller i brottslighet.

Han har tidigare sagt att när någon gjort sig skyldig till mord har samhället och staten ett väldigt ansvar för att något likartat inte inträffar på nytt.

– I alla fall inte ett våldsbrott. Det är mycket, mycket allvarligt.

Hittills har runt 50 livstidsdömda fått sina straff omvandlade av Örebro tingsrätt och av dem har var femte återfallit i ny brottslighet.

Bland de dömda finns en 41-årig man, som dömdes för ett nytt mord kort efter att hans livtidsdom omvandlats.

En 44-årig man, som dömdes för grov våldtäkt på en tolvårig flicka. En 59-årig man, som dömdes för grov olovlig körning, rattfylleri och misshandel. Övriga dömdes för misshandel, olaga hot, bedrägeri och vapenbrott.

Ytterligare åtta personer har fått sina straff omvandlade, men de har ännu inte släppts ut. Örebro tingsrätt håller just nu på och handlägger ansökningar från över 30 livstidsdömda.

Andreas Ericson
andreas.ericson@sverigesradio.se
019-19 20 16

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".