Foto: Sofia Wrangel/Sveriges Radio

Boende i Östernärke får ta emot 46 hemtjänstbesökare på två veckor

"Det är ju förfärligt"
1:33 min

De som har hemtjänst i Örebro får besök av för många olika personer. Det finns exempel på de som fått hjälp av nästan 50 olika personer på två veckor. Och det här leder till oro bland de äldre.

Trots att problemet har varit känt i flera år går utvecklingen helt åt fel håll, det säger Ann-Christine Lahti, som är ordförande för pensionärsorganisationen PRO i Örebro län.

– Det är ju förfärligt. Så här kan vi inte ha det, att det ska springa en massa människor in och ut. Det borde man kunna lösa på ett bättre sätt.

Och i Örebro kommun är det stora skillnader på hur många ur hemtjänstpersonalen som kommer på besök till de personer som ha hemtjänst. I Östernärke i Örebro kommun är siffran allra högst - där finns det exempel på dom som haft besök av 46 olika personer inom loppet av 14 dagar.

Tommy Henningsson är förvaltningschef för vård och omsorg i Örebro kommun. Han är inte nöjd med situationen.

– Det måste vi jobba på och vi måste se till att vi har en bättre planering.

Ja, frågan har varit uppe tidigare och trots att kommunen sagt att de jobbat för att förbättra den så kallade personkontinuiteten - det vill säga att undvika att många olika personer besöker den som har hemtjänst. Det handlar om att skapa trygghet och förtroende säger Tommy Henningssson. Men det här har man inte lyckats med.

– Men vi kommer fortsätta att se över den här frågan. Och vi ska se över det mer intensivt i fortsättningen.

Ann-Christine Lahti har hört från flera håll om att de många hemtjänstbesökarna medför en ökad oro.

– Man vet inte vad det är för person som kliver in och då begär man inte att få den hjälpen man behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".