Köttbullar.
Fredrik Kämpenbergs köttbullar på värphöns. Foto: Lina Lund/Sveriges Radio.

Köttbullar på värphöna

500 g färs på värphöna (eller kyckling)

2 vitlöksklyftor

1 dl mandel

2 rejäla nävar sköljd och rensad grönkål

1 msk Dijonsenap

2 msk ströbröd

2 dl (eller ca 140 g) kokta gröna linser

1 tsk salt

1-2 krm muskot

1-2 krm kryddpeppar

1 krm svartpeppar

0,5 dl vatten

Stekfett

Mixa grönkålen, vitlöken, mandeln och linserna till ett ”hack” - inte en puré. Lägg över i en bunke och tillsätt övriga ingredienser, utom färsen. Blanda väl. Tillsätt sen färsen och blanda väl igen. Provstek en bulle för att kolla så den håller ihop och smakar som du vill. Var noga med att verkligen steka igenom bullen innan du provar.

När du är nöjd, så rullar du alla bullarna och steker i omgångar, i medelvarm panna. Se till att få så mycket stekyta som möjligt runt om – det är gott!

Lägg över färdigstekta bullar i en kastrull med lock på låg värme, eventuellt med lite vätska eller buljong i botten. Stek resten av bullarna. Låt dem sjuda eller ångas i kastrullen en halvtimma eller så.

Ät på en gång eller kyl ned snabbt och värm på när det är julbordsdags. De vinner på att mogna minst en natt i kylen. Går utmärkt att fysa.

 

(Det är kocken Fredrik Kämpenberg som delar med sig av sina recept. Han gästade Boulevard, P4 Örebro inför Julen) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".