Julmat på tallrik
Till höger ligger grönkålen som vi får recept på här. Foto: Maria Eremo/Sveriges Radio.

Grönkål eller långkål

500 g sköljd och rensad, samt skuren grönkål (finns färdig i butik om man inte hinner greja)

50 g smör

1-2 dl grädde

Buljong eller skinkspad – 2-3 dl

1-2 msk sirap

Kryddpeppar

Ättika (efter egen smak)

Eventuellt: en gul lök i strimlor

Bryn smöret så det får ordentligt med färg. Lägg ned kålen i kastrullen/stekpannan (var försiktig – det kommer sprätta!).

Vänd runt ett tag och tillsätt buljongen och kryddorna. Sänk värmen och sätt på ett lock. Låt puttra i ca 30 minuter.

Ta av locket och tillsätt grädden och sirapen. Låt det hela koka ihop, så att det blir mindre vätska och lite tjockare ”sås”. Smaka av med ättika och ev sirap.

Njut som det är eller till tex skinka.

(Receptet har gjorts av kocken Fredrik Kämpenberg. Han presenterade det i Boulevard, P4 Örebro) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".