Matz Larsson är överläkare på Lungkliniken och Tobakspreventiva Enheten. Foto: Andreas Morén Sveriges Radio P4 Örebro.
Matz Larsson är överläkare på Lungkliniken och Tobakspreventiva Enheten. Foto: Andreas Morén Sveriges Radio P4 Örebro.

Rökstopp inför operationer i Landstinget

Sedan en tid tillbaka gäller rökstopp innan patienter som röker ska opereras inom Örebro läns landsting. Det finns pengar och mänskligt lidande att spara om rökarna är rökfria 6 till 8 veckor före operationen.

De nya riktlinjerna gäller sedan september 2014 och ska ha nått alla verksamheter som utför operationer.

– Nu är det upp till samtliga verksamhetschefer att se till att de nya riktlinjerna om rökfria operationer når patienter som röker och som ska opereras, säger Matz Larsson, överläkare på Lungkliniken och Tobakspreventiva Enheten på Universitetssjukhuset Örebro.

Det är forskning på området som ligger till grund för de nya riktlinjerna och det är en expertgrupp inom landstinget som arbetat fram de nya riktlinjerna.

– Det är några verksamhetsområden inom landstinget som dragit igång med att jobba efter det här i ett projekt, men tanken är nu att alla landstingets verksamheter som jobbar med operation ska följa dessa riktlinjer om rökfri operation, säger Matz Larsson, överläkare på Lungkliniken och Tobakspreventiva Enheten på Universitetssjukhuset Örebro.

I praktiken ska det fungera så att sjukvården ska erbjuda patienter som röker rökavvänjning, och mediciner. Målet är att patienterna ska vara rökfria sex till åtta veckor före den planerade operationen.

– Varje satsad krona på rökfri operation får man igen direkt, i samband med operationen för man att man minskar vårdtiden och komplikationerna minskar, säger Matz Larsson, överläkare.

På vissa sjukhus i Sverige nekar landstingen patienter planerade operationer, med sådana åkommor som inte är livsavgörande. Det här gäller förstås inte fall som är akuta, så som bland annat hjärtinfarkter och olyckor.

Stella Cizinsky är överläkare och verksamhetschef på hjärtkliniken på USÖ och hon anser att det kan finnas fog för att faktiskt säga nej till operation om inte patienten slutar röka.

– Jag tycker det kan vara rimligt att överväga att säga nej till mindre operationer, exempelvis ortopediska operationer om patienten inte vill sluta röka.

Andreas Morén
019-192018
andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".