Stödboendet Hjorten i ett av hyreshusen på Hjortstorpsvägen i Örebro.
1 av 2
Stödboendet Hjorten ligger i ett av hyreshusen på Hjortstorpsvägen i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Rasmus Persson, centerpartistikst kommunalråd i Örebro.
2 av 2
Rasmus Persson, centerpartistikst kommunalråd i Örebro. Foto. Anna Nyström/Sveriges Radio.

Stödboendet Hjorten i Örebro flyttas efter klagomål från grannar

"Boende runtomkring mår inte bra"
1:49 min

Stödboendet Hjorten på norr i Örebro ska flyttas, men vart är ännu inte klart. Det är ihållande klagomål från grannar som gör att kommunen nu tittar på alternativa placeringar.

– Det passar inte att ha ett sådant boende i den omgivning där det ligger idag, säger Rasmus Persson, centerpartist och kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Örebro kommun.

– Det är störande i den väldigt täta stadsmiljö där det ligger, med boende runt omkring som inte mår bra av att stödboendet finns där.

Dessutom behöver kommunen se över hur så kallade lågtröskelboenden ska se ut framöver, menar Rasmus Persson. Man behöver bestämma om det ska ligga på ett och samma ställe eller om boendeplatserna ska spridas ut på fler ställen.

– Vi behöver se över verksamheten, säger han.

Vanligt hyreshus
Idag består Hjorten av två boenden inrymda i ett vanligt hyreshus på Hjortstorpsvägen i Örebro. Det är dels ett stödboende med 16 platser för personer med missbruksproblem, dels ett natthärbärge med fyra platser för kvinnor, med eller utan missbruk.

Och enhetschefen på socialtjänstens boendeenhet, Ingela Widner, som jobbar i huset, begriper att grannarna har tröttnat, säger hon.

– Jag har full förståelse för att närboende reagerar. Det har varit nedskräpning, väldigt, väldigt onyktra eller påverkade människor som varit nära ens hem, kanske i farstun eller på trottoaren så man får kliva ut i gatan för att komma runt. Det har varit mycket störningar i området, helt klart, säger hon.

Besked 2015
Men vart Hjorten ska flytta kan varken Ingela Widner eller Rasmus Persson svara på.

– Just nu tittar vi över olika placeringsmöjligheter för de boende, säger Rasmus Persson. Om de ska vara på en och samma plats eller på flera olika platser.

Men att det ska finnas så kallade lågtröskelboenden i Örebro, för personer som är inne i ett missbruk men ändå behöver ha tak över huvudet, det är Rasmus Persson helt klar över.

Och han tror inte att de boende på Hjorten ska behöva vänta alltför länge på en flytt av verksamheten.

– Vare sig det blir ett "nytt Hjorten" eller ett helt annat koncept, så förutsätter jag att vi kommer vara klara med ett förslag på vart de boende ska flytta någonstans under nästa år, avslutar Rasmus Persson, kommunalråd (C) med ansvar för sociala frågor i Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".