Öbo, Örebrosbostäder, allmännyttan
Öbo. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Örebrobostäder tänker bygga nya lägenheter på vindarna

"Det handlar om ett hundratal lägenheter"
1:46 min

Det kommunala fastighetsbolaget Örebrobostäder utreder nu möjligheten att bygga om vindsutrymmen i centrala Örebro till lägenheter. Totalt kan handla om närmare 100 nya lägenheter som byggs inom de kommande fem åren.

I somras kom en ny lag som ger fastighetsbolag möjlighet att bygga om vindsutrymmen till mindre ungdomslägenheter. Den största ändringen i lagen gör att bolagen inte längre behöver bygga in hissar i trapphusen något som annars är väldigt kostsamt.

Flera bostadsbolag både privata och kommunala har därför börjat att se över möjligheterna och Öbo har redan inventerat sitt fastighetsbestånd.

Christina Krönert Lind tror att Öbo kommer att påbörja ombyggnationen i slutet av nästa år. För Öbo handlar det om en stor investering men det kommer att bli billigare än att bygga helt nytt då man nu inte behöver anlägga nya gator och avlopp och inte heller installera hissar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".