Lisa Bystedt, områdeschef för landstingets Länstrafiken
Lisa Bystedt, områdeschef för landstingets Länstrafiken

Snålt beräknat med tider för sjukresor i Örebro menar kritiker

Kunderna får vänta, allt handlar om pengar när det handlar om sjukresor.
2:01 min

Det har varit många och kraftfulla reaktioner på vår rapportering om sjukresor och färdtjänstresor. Sedan den 1 juli gäller ett nytt avtal inom örebro läns landsting där tio företag utför de här resorna men problemen är många.
Tomas Nordström har kört taxi för flera olika bolag under 22 år och han ser hur många sjuka far illa idag.
– Empatin för den resande har mer eller mindre försvunnit, menar han.

Och just den känslan vill många förmedla.
Som den chaufför som ringde för att berätta om en kvinna som varit på behandling på USÖ, hon fördes hem på bår men innan hon kördes hem skulle två andra kunder kliva på, köras hem och kliva av. Kvinnan på båren mådde dåligt, kräktes och istället för 15 minuters resa blev hennes hemresa 1 timma 20 minuter lång.

En cancersjuk man som gått på strålbehandling hela sommaren berättar om resor som tog 8 timmar till USÖ istället för 45 minuter.

Förutom kritk mot samåkningen kommer också synpunkter från chaufförer och ansvariga på bolagen att tiden för resorna i grunden är för snålt planerade av Länstrafiken. Men det anser inte Länstrafikens områdeschef för kundtjänst Lisa Bystedt.
– När det gäller körtiderna så vill jag påstå att de ligger rätt i vårt system.
– Men chaufförerna säger att det är helt omöjligt att uppfylla tiderna?
– Ja, det är här vi för en dialog. Vi ställer hårda krav på god geografisk kännedom och har man inte det så tar det längre tid. 

Tomas Nordström, som kört taxi i länet i många år vill ändå lyfta en del av ansvaret från beställningscentralen och pekar mot politiken.
– Det här bottnar i ett politisk problem, direktiven är att spara och spara från politiken. Allt handlar om pengar idag tyvärr, den lilla människan kommer på andra plats, säger Tomas Nordström.

Reporter Päivi Kotka
Har du egna erfarenheter så ring gärna vår insändartelefon 019-19 20 20

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".