Åsa Adolfsson, enhetschef härbärget Gnistan i Örebro.
Åsa Adolfsson, enhetschef på stödboendet Gnistan i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio

Äldreboende för missbrukare behövs i Örebro

"De dricker för mycket för att bo på ett vanligt äldreboende"
1:34 min

Örebro behöver ett äldreboende för missbrukare. Det menar Åsa Adolfsson, enhetschef på stödboendet Gnistan, där det bor flera äldre personer som enligt henne skulle behöva ett annat boendealternativ.

– De har åldern inne och behöver stödet att det finns mat och gemensamhet. Men i och med att de dricker för mycket alkohol för att fungera på ett vanligt äldreboende så får det inga platser där, säger Åsa Adolfsson, enhetschef på stödboendet Gnistan i Örebro.

Det är helt enkelt ingen som satsar på en äldre person som inte vill sluta med sitt missbruk, säger Åsa Adolfsson. Därför blir de kvar på stödboenden, som exempelvis Gnistan, trots att de egentligen bara borde bo där i ett övergångsskede.

Proppar i systemet
Enligt Åsa håller de alltså upp platser som andra, yngre personer borde ha tillgång till, och det gör att det blir proppar i systemet.

– De här personerna har ett bra liv och en hållbar livssituation fast de dricker varje dag och har bestämt sig för att göra det. Och eftersom de har åldern inne, är det inte så mycket att säga om det egentligen, menar Åsa Adolfsson.

Men är inte det att ge upp, när man säger att de äldre missbrukarna ska få fortsätta med sitt missbruk, och hitta ett boende för sig själva?

Nej, det tycker inte Åsa Adolfsson.

– För jag pratar inte om ett missbruk som är förödande på något sätt, förklarar hon. Utan de här personerna har ändå ett bra liv. Det är inte den där misären som man se hos yngre missbrukare, menar hon.

Utreder idén
Och Rasmus Persson, som är ansvarigt kommunalråd för sociala frågor i Örebro kommun, och centerpartist, tycker att ett äldreboende för missbrukare vore bra.

– Det är en idé som vi redan har börjar titta på, säger han. För den kompetens som behövs för att ta hand om den här gruppen finns inte riktigt i kommunen idag. Den ligger nånstans mellan vård och omsorg och socialtjänst, menar han.

Därför ligger det redan ett utredningsuppdrag klart, enligt Rasmus Persson (C), som är tänkt att klarlägga detta. Så framöver skulle alltså ett äldreboende för missbrukare kunna bli verklighet i Örebro. Och det gläder Åsa Adolfsson.

– Sen tycker ju jag personligen såklart att det skulle vara ett mycket bättre liv om man avstod alkoholen, det är helt självklart, säger Åsa Adolfsson, enhetschef på stödboendet Gnistan i Örebro.

– Men man bli realist också nånstans i det här arbetet, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".