Det slängs mycket grönsaker från våra livsmedelsbutiker. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio
Det slängs mycket grönsaker från våra livsmedelsbutiker. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio

Ätbar mat slängs i matbutikerna - den är för ful för att bli såld

"Det kan vara skönhetsfel helt enkelt"
2:00 min

En person i Sverige slänger i snitt 26 kilo oförstörd mat per år. Det här visar uppgifter från Livsmedelsverket. Men en del mat slängs redan i butiken, för att den är för ful för att någon ska vilja ha den.

Anders Lundström jobbar på fruktavdelningen på Ica Ekershallen i Örebro. Och han märker tydligt att utseendet på frukt och grönt kan vara helt avgörande för vilka varor kunderna köper.

– De tittar väldigt noga på hur det ser ut om det är några fläckar eller något sådant på frukten. Varje morgon går vi igenom hela avdelningen för att ta  bort sådant som vi själva inte skulle vilja köpa.

Butiker gör på olika sätt för att hantera sitt matsvinn, det vill säga den mängd mat som slängs. Men det är inte ovanligt att butikspersonal slänger frukt och grönt med skönhetsfläckar, även om det inte är någon fara att äta den. Dagens nyheter skriver i dag om en matvarukedja i Frankrike där frukt och grönt med lättare skador säljs till ett lägre pris. Men enligt Anders Lundström i Örebro är intresset för sådana produkter väldigt lågt.

– Det kan ju vara skönhetsfel helt enkelt. En del vill inte ens ha dem. Så då får vi ta bort dem innan kunden ser dem, annars säger de att "kolla här, den här är lite dålig."

Frukt, sallad, morötter, potatis och lök är några av de produkter som det slängs allra mest av. Det visar siffror från Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".