Mikael Karlsson som blivit bestulen på en container med fyrverkerier. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.
1 av 2
Mikael Karlsson som blivit bestulen på en container med fyrverkerier. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.
Ted Esplund, Örebropolisen.
2 av 2
Ted Esplund, biträdande polischef i Örebro. Foto: Gabriella Garpefjäll/Sveriges Radio.

Raketer i Oxhagen kan komma från stulen container i Lillån

"Känns inget bra"
1:28 min

De raketer och smällare som skjuts i Oxhagen och Varberga på kvällar och nätter kan komma från en stor stöld av fyrverkeripjäser i Lillån i september. Det är en av polisens teorier.

Mikael Karlsson som drev fyrverkeributiken berättar att en hel container med fyrverkerier stals.

– Jag skulle flytta på containern och jag var ju där dagen innan och packade in alla grejer, och sen när jag skulle komma dagen efter och flytta den då var den borta. Det var precis som att någon visste om att, säger Mikael Karlsson.

Men hur känns det då?

– Ja, det känns inget bra. Väldigt olustigt faktiskt.

Det har ju varit lite fyrverkerier i bostadsområdena, är det något som du sätter i samband med det här eller?

– Det kan ju vara, men de har ju alltid skjutit där borta. Men det är klart, det kanske är lite ovanligt mycket nu, säger Mikael Karlsson.

De senaste veckorna har det det varit oroligt i Oxhagen och Varberga med raketer och smällare som skjutits sena kvällar och nätter.

Enligt polisen är det en handfull ungdomar som misstänks ligga bakom oroligheterna, men ingen är gripen.

Polisen har heller inga spår efter de som stal Mikael Karlssons container med fyrverkerier och enligt Ted Esplund som är polischef i Örebro kan en del av de raketer som skjuts i Örebro komma från den stulna containern.

– Det är en av de hypoteser vi jobbar efter med tanke på vad det kostar att köpa fyrverkeripjäser och man tänker på de företrädesvis unga killar som skjuter av de här fyrverkerierna och vad de har för ekonomisk möjlighet att köpa det här på legal väg så är det klart att vi ser att det inte alls är omöjligt att de här fyrverkerierna antingen sålts till en billig penning eller helt enkelt delats ut från det här partiet som är stulet, säger Ted Esplund som är biträdande polischef i Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".