Patrik Kindström arbetar som enhetschef på trafikenheten vid Örebro kommun. Han är en av de som jobbar med införande av de nya cykelöverfarterna i Örebro.  FOTO : Gabriella Garpefjäll/Sveriges Radio
1 av 2
Patrik Kindström arbetar som enhetschef på trafikenheten vid Örebro kommun. Han är en av de som jobbar med införande av de nya cykelöverfarterna i Örebro. FOTO : Gabriella Garpefjäll/Sveriges Radio
Här är den nya vägskylten, cykelöverfart. FOTO: Transportstyrelsen
2 av 2
Här är den nya vägskylten, cykelöverfart. FOTO: Transportstyrelsen

Nya överfarter gör Örebro till en ännu bättre cykelstad

"Vi tror att det kan bli tydligare på den här platsen vad som gäller"
1:30 min

I Örebro planerar kommunen att bygga nya cykelöverfarter där bilister har väjningsplikt. Patrik Kindström, enhetschef på trafikenheten vid Örebro kommun, tror att de nya cykelöverfarterna kommer att underlätta för alla trafikanter.

– Här är då en av de platser där vi kan tänka oss att inför den här nya cykelöverfartsregleringen. Vi tror att det kan bli tydligare på den här platsen vad som gäller, framförallt för cyklister men även för bilister, säger Patrik Kindström.  

Korsningen Idrottsvägen/Örnsrogatan är bara en av de platser som kan komma bli en cykelöverfart. Nya skyltar ska alltså sättas upp, väjningsplikt målas och vissa platser kan även komma att byggas om.

Redan första september kom den nya lagen. Men det är inte förrän i början på nästa år som planeringen av arbetet kommer påbörjas, då kommunen inväntar riktlinjer från Sveriges Kommuner och Landsting. Så till våren kan vi komma att se de nya cykelöverfarterna.

Patrik Kindström menar att det handlar om att prioritera cyklisterna.

– Det här är en framkomlighetsåtgärd, där vi ger möjlighet att prioritera cyklister i gaturummet. Det kan ha en effekt att det blir säkrare, då det blir tydligare vilka regler det är som gäller, men det är först och främst en framkomlighetsåtgärd, säger Patrik Kindström.

Leif Andersson, ställföreträdande chef på trafiken vid Polisen i Örebro, menar att det här är efterlängtat.

– Jag tycker väldigt bra om det här, jag tycker att det inte kom en dag försent. I Örebro har man faktiskt satsat en hel del på cyklister och våra olika leder som vi har. Och man har inte haft lagstöd för dem egentligen, men nu finns det en möjlighet att få cykelöverfarter som är riktiga och som fungerar, säger Leif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".