Vargjakt. Foto:Lars Pehrson/Scanpix.
Arkivbild:Lars Pehrson/Scanpix.

Professor kritiserar hur Sverige sköter licensjakten på varg

"Det är anmärkningsvärt"
1:14 min

Nästa års licensjakt på varg kommer bli den mest omfattande hittills. 44 djur ska få skjutas, varav 12 i Örebro län. Det trots att Kammarrätten nyss underkände den senaste jakten på max 16 vargar.

För att göra det här möjligt så kringgår Sverige de EU-lagar som vi har förbundit oss till, och det är väldigt uppseendeväckande säger Jan Darpö som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet:

– Det här är anmärkningsvärt. Det väcker återklang i Europa att ett av de medlemsländer som brukar vara duktiga i klassen agerar på det här sättet, säger han.

Vid 2013 års vargjakt fick max 16 djur skjutas i landet, men jakten stoppades efter att bara tre vargar skjutits eftersom den överklagats till domstol. Nu har jakten utformats på ett sådant sätt att den inte kan stoppas via domstol. Det har EU-kommissionen reagerat starkt på, säger professor Jan Darpö.

– Såhär kan man inte göra. Man måste ha möjlighet att ifrågasätta administrativa beslut i domstol, säger han.

EU-kommissionen driver redan två överträdelseärenden mot Sverige gällande vargjakten, och det kan få konsekvenser säger Jan Darpö.

– Om de inte blir nöjda i det långa loppet med utvecklingen i Sverige så kommer de att stämma Sverige som medlemsland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".