Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delar av lönen hjälper miljontals fattiga i världen att få rent vatten

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 09.16
"Vatten kan förändra allt."
(8:23 min)
Kenneth Carlonberg och Mikael Lorin från personalföreningen på Atlas Copco.
Kenneth Carlonberg och Mikael Lorin från personalföreningen "Vatten åt alla". Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

I 30 år har personalföreningen "Vatten åt alla" i Örebro skänkt pengar till olika vattenprojekt. Mer än 20 miljoner kronor har hjälpt närmare två miljoner människor. Under 2015 kommer bland annat Nepals folk få bidrag.

– Nepal är ett land som är oerhört fattigt, berättar Kenneth Carlonberg som sitter i föreningens styrelse. Uppe i nordvästra delen av landet är det näst intill katastrof. Man kan odla en del, men väldigt lite, och när maten tar slut blir det kris.

Då behövs vatten, det viktigaste av allt för oss alla här på jorden, förklarar Kenneth. Men samtidigt, menar han, är vatten nåt som de flesta av oss i västvärlden tar för givet.

Olika världar
– Vi tänker inte på att alla inte har tillgång till rent vatten och att många får slita för att få tag på det. Här vrider vi bara på kranen och låter vattnet stå och rinna, medan andra får gå många mil. Och ibland tar det slut på grund av torka.

– Så där behövs det verkligen att man hjälper till, säger Kenneth Carlonberg, som under många år varit engagerad i personalföreningen, som kallas "Vatten åt alla" eller "Water4All". Den startade för 30 år sedan av personal på Atlas Copco och har sedan dess vuxit i styrka och medlemstal.

Ordförande för "Vatten åt alla är Mikael Lorin, som berättar att Nepal bara är ett av många länder världen över som personalföreningen har hjälpt.

– Sen 1984 har vi gjort det vi kunnat för att hjälpa människor till vatten, sanitet och hygien i tredje världen, och hitintills har vi hjälpt närmare två miljoner människor i 40 länder, berättar Mikael.

Nepal ett undantag
Under 2014 och 2015 handlar det om 16 olika projekt i Indien, Kina, Mongoliet, Nepal och Afghanistan. Men framför allt är insatserna koncentrerade på Afrika, i länder som Mali, Burkina Faso, Uganda, Södra Sudan, Kenya, Etiopien, Tanzania och Malawi.

Numera är inte företaget inblandat direkt i projekten, med grävmaskiner eller borrar, utan man förmedlar pengar via ett trettontal organisationer som finns på plats i de olika länderna.

– Det skulle inte fungera om vi skulle ställa krav på att våra maskiner skulle vara med i projekten, berättar Mikael Lorin. Det måste ske på de villkor som finns i respektive land, med den utrustning och den personal som finns på plats.

I Nepal, som kommer att få stöd via "Vatten åt alla" under tre år framöver, finns två örebroare iblandade. Det är Ulla och Peder Eriksson, utsända av örebrobaserade Evangeliska Frikyrkan, EFK.

Men enligt Kenneth Carlonberg är det inget som påverkat att just det projektet fått pengar via personalföreningen. Det råkar bara vara ett väldigt bra projekt som passar föreningens inriktning, förklarar han.

Projekt framför person
– Vi tänker inte så mycket på vem som är var, att det är just Ulla och Peder eller andra personer, utan vi tittar mer på vad projektet innehåller och vad det skulle kunna innebär för de människor som bor där om vi går in och hjälper till.

I just Nepal-projektet är planen att åstadkomma fem vattenkällor varje år under en treårsperiod vilket är tänkt att hjälpa flera tusen människor. Totalt handlar det om att bidra med 900 000 kronor.

– Det kan förändra hela deras livssituation, säger Kenneth Carlonberg. Och det är vi mycket glada att kunna bidra med, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".