Örebro universitet Foto: Andreas Morén/SR Örebro.
1 av 2
Örebro universitet. Arkivfoto: Andreas Morén/SR Örebro.
forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S).
2 av 2
forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Maja Suslin/TT.

Mindre andel kvinnliga professorer på Örebro universitet

"Det ska vara möjligt för alla att nå de högsta positionerna"
1:19 min

Trots politiska ambitioner om att fler kvinnor ska vara professorer har andelen kvinnliga professorer minskat med fyra procentenheter vid Örebro universitet under de senaste tio åren.

– I ett demokratiskt och öppet land som Sverige ska det vara möjligt för alla att nå de högsta positionerna. Det ska inte vara förbehållet ett visst kön eller bakgrund, säger forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S).

För tio år sedan var det tio kvinnliga professorer anställda vid Örebro universitet, i dag är det 28. Men trots att det har blivit fler, har andelen inte ökat utan tvärtom minskat med fyra procentenheter, då det har anställts betydligt fler manliga professorer under de senaste tio åren.

Utvecklingen måste gå snabbare, menar regeringen, som vill införa bonusar till de högskolor som lyckas öka andelen kvinnor, men det är inte någon kvotering regeringen tänker sig utan ett bonussystem.

– Det innebär att alla våra anslag och anställningar ges utifrån strikta meriter och inte att man gör olika bedömningar utifrån kön, säger forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S).

Men moderaterna håller inte med, de tror inte att en bonus ger fler kvinnliga professorer.
– Utan vi tror att man genom att ha en väldigt tydlig dialog med lärosätena kommer att nå mycket länge än vad vi gör i dag, säger Betty Malmberg, riksdagsledamot för moderaterna och ledamot i utbildningsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".