Solceller. Foto: TT
Solceller. Foto: TT

Solelpark sätter Örebroregionen på kartan

"Kan bli Sveriges största solelpark"
1:00 min

Örebro och Kumla kommun planerar att bygga en större solelpark inom två år. Allt pekar på att det kan bli landets största, enligt Björn Sundin, socialdemokrat och styrelseordförande i Kumbro Vind AB.

En liknade solpark, som profilerar sig som Sveriges största, ligger vid E18 cirka öster om Västerås och täcker en markyta på cirka 40 000 kvadratmeter. Den parken ger 1,2 miljoner kilowattimmar, och det motsvarar hushållselen för omkring 400 lägenheter under ett år.

– Om allt går som det ska kommer vi under 2015, eller 2016 få en Solelpark som kommer vara en av landets största, eller rent av den största i Sverige. Det kommer sätta Örebro och Kumlaregionen på kartan, förklarar Björn Sundin, socialdemokrat och styrelseordförande i det kommunägda bolaget Kumbro Vind AB, som ägs av Kumla och Örebro kommun tillsammans.

Den framtida Solelparken i Örebro kan när den står klart ge upp mot 2 miljoner kilowattimmar, enligt källor som har insyn i planeringsarbetet. Det skulle alltså bli Sveriges största och det kan ha ett värde för sig, förklarar Björn Sundin.

– Ja, det är bra för oss att profilera oss som klimatsmarta kommuner som satsar på hållbar elproduktion. Vi har redan biogasproduktion, vindkraft och nu snart även solelpark - klart att det stärker oss jättemycket som framstående miljökommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".