Moskén i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Moskén i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Moskébränder skapar oro i Örebro

"När är vår tur?"
1:48 min

De misstänkta attentaten på två moskéer i Eskilstuna och Eslöv i julhelgen leder till att många muslimer oroas sig för att det ska hända i Örebro också. Det har ju redan varit en incident under hösten.

– Alla känner det, inte bara jag. När är det vår tur? Det berättar Sultan Aljada som var en av besökarna i moskén vid lunchtid på måndagen.

Örebros moské har tidigare varit utsatt för en incident, Jahaja Hedick som sitter i församlingen styrelsen menar att han möter mycket oro.

– Det finns många medlemmar som är oroliga, mycket oroliga. Man diskuterar hela tiden, vad ska vi göra?

Enskilda personers verk

Jahaja Hedick tror att det kan vara enstaka, förvirrade personer som håller på med såna här dåd.

– Svenskar är generellt snälla och välkomnar utlänningar, det är inte nått jag är oroliga för.

Och Sultan Aljada menar att om de som sätter eld vill få muslimer att lämna landet, så måste de inse att Sverige är många muslimers hemland.

– Mina barn är födda här, jag är gift här, mitt hem och mitt jobb är här. Allt som jag har är här. Jag har inget annat land att flytta till!

Hög beredskap

I mitten av november slängdes en flaska in genom en ruta på moskén. Polisen menade först att det fanns brännbar vätska i flaskan men säger idag att det sannolikt inte fanns någon sådan vätska i flaskan. Man sätter inte den händelsen i samband med bränderna i moskéerna i Eskilstuna och Eslöv. Men Jamal Lamhamdi, ordförande i islamska kulturcentret känner ändå en stor oro för att det kan hända nått igen.

– Vi har en jättestor lokal och har varit utsatta tidigare. Vi är mycket oroliga, men vi gör så gott vi kan, vi har en krisgrupp och kommer jobba hårt med att vakta moskén, berättar Jamal Lamhamdi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".