Anders Ceder (S). Arkivbild: Gabriel Stenström/Sveriges Radio
Anders Ceder (S). Arkivbild: Gabriel Stenström/Sveriges Radio

Tillväxtkassan i Lindesberg blir inte av

Ett riskkapitalbolag som bland annat Lindesbergs kommun ville starta har fått underkänt av Förvaltningsrätten.

Bolaget skulle ge ekonomiskt stöd till företag som inte får banklån, men Förvaltningsrätten menar att det är ett brott mot kommunallagen.

Kommunalrådet i Lindesberg Anders Ceder är besviken på hur staten behandlar landets små kommuner.

– Vi är ju populära i många andra sammanhang, till exempel när Migrationsverket gör sina insatser. Då tar man gärnaa emot våra tjänster minst sagt, Man stiftar till och med lag om att vi ska sköta de här sakerna, säger Anders Ceder.

Riskkapitialbolaget kallad tillväxtkassan skulle vara ett samarbete mellan Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora, Storfors och Bergslagens Sparbank. Tillväxtkassan skulle ge ekonomisk hjälp till små företag som fått nej från banken. Anders Ceder beskriver det som att Lindesbergs kommun skulle ge en säkerhet på uppemot 500 000 kronor och att kommunen skulle få ränta på pengarna.

Men besluten i kommunfullmäktige om att starta bolaget överklagagdes i både Lindesberg och i Nora och nu talar mycket för att Tillväxtkassan inte kommer att bli av. Förvaltningsrätten rev nämligen upp besluten i Lindesberg och Nora eftersom en kommun inte får stödja enskilda företag enligt kommunallagen.

– Det kommer förmodligen vara några företag som inte kommer till skott, säger Anders Ceder.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".