Polishuset i Örebro kommun. Foto: Veronique Slottberg/SR Örebro.
Polishuset i Örebro. Arkivfoto: Veronique Slottberg/SR Örebro.

Många poliser skeptiska till nya polisorganisationen

"Många tidigare satsningar har runnit ut i sanden"
0:39 min

Många poliser skeptiska till den nya polismyndigheten enligt en undersökning polisfacket gjort. En orsak kan vara att en del tidigare satsningar runnit ut i sanden enligt Anders Sjöberg vid Örebropolisen.

Polisens nya organisation som trädde i kraft igår möts med skepsis bland poliserna själva. En nygjord enkät visar att två tredjedelar av poliserna inte tror att det blir bättre.

Anders Sjöberg som är ordförande för polisfacket i Örebro, tror att det finns flera anledningar:
– Dels är det så att det finns en osäkerhet för det som är nytt och dels är man luttrad för man har gjort många satsningar inom polisen som tyvärr mer eller mindre runnit ut i sanden, säger han.

Finns det ingen vinst i att man faktiskt kan se anmälningar från polismyndigheter i andra län och kunna göra kopplingar på ett annat sätt än tidigare?
– Jo, där håller jag med. Men jag vet inte om var tvungen att göra en helt myndighet bara föra att få tillgång till it-systement, det verkar lite konstigt, säger Anders Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".