I Adolfsbergsgården ska härbärget "Vinternatt" ligga.
1 av 2
I Adolfsbergsgården ska härbärget "Vinternatt" ligga. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Pastor Rikard Edefors är en av initiativtagarna till härbärget för EU-migranter i Örebro.
2 av 2
Pastor Rikard Edefors är en av initiativtagarna till härbärget för EU-migranter i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Hundra volontärer vill hjälpa till på Örebros härbärge för EU-migranter

Många örebroare vill vara med och bidra när kyrkornas härbärge för tiggande EU-migranter öppnar i Adolfsbergsgården den 14 januari. Det berättar Rikard Edefors, pastor i Korskyrkan, som är en av församlingarna bakom satsningen som har stort stöd hos allmänheten.

– Ja, det går jättebra, säger Rikard Edefors. Vi har 100 volontärer, kanske fler, på en lista, och de kommer hjälpa till under kvällar, mornar och nätter och fyller olika funktioner i det här arbetet. Det är ett stort engagemang och det har varit väldigt roligt att se.

Engagemanget för att hjälpa de hemlösa EU-migranter som tigger runt om i Örebro visar sig också i pengagåvor som skänkts till härbärget, berättar Rikard Edefors.

– Ja, vi har fått in ungefär 200 000 kronor från kyrkor och organisationer, och under julveckan har vi fått in drygt 20 000 kronor i gåvor från enskilda personer. Så det är också väldigt roligt.

Många örebroare har också hört av sig och vill skänka saker till härbärget, och det får man gärna göra, säger Rikard. Men det ska göras på ett särskilt sätt, förklarar han.

– Det finns en lista på Facebook som heter "Vinternatt Örebro" och det kan man gå in och läsa på vare sig man är med i forumet eller inte. På listan står det vad vi behöver och det vill vi ta emot den 8 januari klockan 17 på eftermiddagen på Adolfsbergsgården utemot vägen där ingången finns.

Anledningen till den här ordningen är att härbärget inte vill bli en second hand verksamhet, där man får ägna tid åt att ta hand om en massa gåvor som de boende inte behöver.

– Det finns så många sådana bra verksamheter i stan redan, så vi ber att vi bara ska få det som vi verkligen behöver, förklarar Rikard. Och då gör vi det på den här tiden för att det ska bli lätt för oss att hantera.

Att härbärget fått vänta nån månad med att öppna, för att olika beslut skulle tas och säkerhetsåtgärder lösas, beklagar Rikard Edefors. 

– Det är inte lyckat, särskilt inte med tanke på att det var så kallt häromdagen. Men nu tar vi sikte på den 14:de och det är bättre att vi kommer igång på ett bra sätt då, än att vi slarvar på vägen dit, avslutar Korskyrkans pastor, Rikard Edefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".