De som bor i husen där borta får gå till sopbehållarna i förgrunden för att slänga kartong. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
De som bor i husen där borta får gå till sopbehållarna i förgrunden för att slänga kartong. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Svårt att sopsortera på Norrgatan i Örebro

"De gör det inte lätt för oss"
4:26 min

Det är inte helt enkelt att sopsortera för de som bor i lägenheter på Norrgatan i Örebro, hus som ägs av Ormbunken Förvaltning AB. Kartong slängs i behållare på gården, glas ytterligare en bit bort och plast och batterier ännu längre bort.

De gör det inte lätt för oss, konstaterar Theresa Amin som precis är på väg till sophuset med en påse. Hon försöker sortera men det är inte alltid det blir av.

En kvinna jag pratar med i kvarteret säger att ungdomarna i huset är lite lata och slänger allt i soporna. I ett av husen finns det gamla sopnedkastet kvar, till både glädje och förtret.

Äldre tycker om sopnedkastet
Sune Åbrink bor högst upp i huset och han tycker det är bra med sopnedkastet, som de fått ha kvar på dispens berättar han.

– Det är väldigt bra, tycker jag. Man slipper gå ut. Frun är lite handikappad så det är bra. Men det gäller att sortera rätt. Glas tar jag med på ett annat håll.

Även tidningar och batterier sorterar Sune ut, medan plast åker i sopnedkastet.

Städerskan berättar om soppåsar i trapphusen
Linda Sundström städar i trapphuset. Hon berättar hur det kan se ut när hon går in i en port.

– Ja, här är det bra, men det finns andra ställen där det är ännu värre. Det kan stå soppåsar och kartonger och tavlor, allt möjligt.

Hon menar att det är bättre i den trapp där sopnedkastet är kvar. På andra håll orkar vissa personer inte gå ut med soporna.

Ann-Charlotte Cederström bor också i kvarteret, där husen ägs av en privat fastighetsägare. Hon saknar möjlighet att slänga en viss typ av sopor.

– Ja, det är väl att slänga plast. Vi får ju plast i alla förpackningar, säger hon.

Retar sig på felslängda pizzakartonger
Hon retar sig på att folk slänger pizzakartonger i soporna, när det finns behållare ute på gården att slänga kartong i.

Kanske skulle folk sortera bättre om det fanns en ekonomisk morot, som villaägarna har. Nu sänks sopavgiften för de i villa som sorterar ut sitt matavfall.

– Pengar kanske kan fungera. Man kan testa, funderar hon.

Fastighetsägaren vill inte ha sopstation
Nils Cederblad är fastighetsägare för husen. Han står fast vid att han inte vill ha någon sopsortering på gården. Många av de boende är äldre och han vill inte att de ger sig ut i halkan.

Sopnedkastet är en bekvämlighet som han gärna har kvar till de boende.

– Jag betalar gärna en straffavgift för att få ha det kvar, säger han.

Nils Cederblad menar att det vore att ta ett steg tillbaka att bygga en sopstation på gården.

– Det kan locka till sig råttor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".