Örebrocupen
Arkivbild. Foto: Andreas Ericsson/Sveriges Radio.

För mycket allvar och för lite lek i fotbollen i Örebro län

"Vi vill att de ska stanna kvar"
1:56 min

Många killar och tjejer i Örebro län slutar spela fotboll i för tidig ålder. Det tycker Örebro Läns Fotbollförbund, som försöker få spelarna att stanna kvar.

Sedan förra hösten pågår en satsning för att få tjejer att fortsätta spela fotboll, men även killar har en tendens att lägga fotbollsskorna på hyllan. Det säger Kjell-Åke Sjödin på Örebro Läns Fotbollförbund.

– Vi tycker att så många som möjligt ska få vara med så länge som möjligt och tävla på lika villkor, säger han.

Örebro Läns Fotbollförbund vill att barn och ungdomar ska få vara med, på lika villkor, och att de stannar kvar och fortsätter med fotbollen. Men det är vanligt att både killar och tjejer slutar när de är mellan 15 och 17 år.

Caj hamnade i B-laget som nioåring
På många håll går det längre ner i åldrarna. På Ekot i morse hörde vi om Caj Norlén i Stockholm som började spela fotboll när han var sju år. När han var nio sattes han i B-laget, och några år senare valde han att sluta med fotbollen.

– Man visste att man spelade i det andra laget och var en av de sämre. Tränarna intalade de som spelade i förstalaget att de var bäst. Vi fick ju vara med, men vi fick ofta de sämre planerna att träna på, berättar han.

Elitsatsningar får barn och unga att sluta 
Sedan 2003 har deltagandet inom barn- och ungdomsidrotten minskat med tio procent i Sverige, enligt siffror från Riksidrottsförbundet. Det handlar bland annat om att elitsatsningar och alltför stort allvar får barn och ungdomar att tröttna på sin idrott.

Kjell-Åke Sjödin på Örebro Läns Fotbollförbund känner igen det här även i vårt län.

– Ja, tyvärr så får man väl hålla med om att det ser ut så i verkligheten, men vi vill ju försöka motverka det och ta upp frågan i alla sammanhang där vi har möjlighet att påverka föreningar och föreningsledare, säger han.

Satsning för att få tjejer att fortsätta
Förra hösten påbörjades en satsning för att få tjejer att fortsätta spela fotboll.

– Ja, det har gått ganska bra, men vi har svårt att se effekterna ännu. Tappet är som störst bland 15-17-åringar. Där jobbar vi för att utöka distriktslagsverksamheten. Vi har också tittat på möjligheten att ge tränarna möjlighet till fri utbildning.

Men nu märks en tendens att även killarna tröttnar i samma ålder.

– Vi tappar spelare och vi tappar lag, och det vill vi försöka motverka precis som på flicksidan, säger Kjell-Åke Sjödin på Örebro Läns Fotbollförbund.

Har du eller dina barn egna erfarenheter av att idrotten blivit på "blodigt allvar" och inte är rolig längre? Hör av dig till mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".