Problem med alkohol efter nyårshelgerna. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Problem med alkohol efter nyårshelgerna. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

Fler Örebroare söker hjälp för alkoholproblem efter nyårshelgerna

"Vi har fått flera påringningar från bekymrade kvinnor"
1:32 min

Trycket på Kajsamottagningen i Örebro som tar emot kvinnor med alkoholproblem har ökat efter jul- och nyårshelgerna. Fler ringer när de upptäcker att de inte kan dricka mindre när de ska börja jobba igen.

– Nyår är en helg där vi allmänt sett tycker att det är acceptabelt att dricka mycket alkohol. Har man problem så har man en ursäkt som alla andra att det är nyår och det är klart att jag ska festa och då går det alldeles åt pipsvängen. Vi har fått flera påringningar från bekymrade kvinnor som ser att det gick överstyr och nu måste man söka hjälp, säger Catharina Eriksson, kurator på Kajsamottagningen i Örebro.    

Kajsamottagningen behandlar omkring 100 kvinnliga patienter per år, majoriteten har problem med alkoholmissbruk och hamnar på mottagningen efter remiss.

Efter sommarsemester och långa ledigheter som många nu haft omkring jul och nyår så blir alkoholproblemen mer påtagliga. Det är då fler kvinnor ringer och söker hjälp, menar Catharina Eriksson.

Och även om män har liknande problem med alkohol efter långa ledigheter så är situationen svårare för kvinnor, säger hon.

-- För kvinnor handlar det ofta om skuld och skam och det gör det svårare att söka hjälp. Man kommer inte hit förrän man har en allvarlig problematik och då är det tuffare att jobba med det än om man kunde söka hjälp tidigare, säger Catharina Eriksson, kurator på Kajsamottagningen i Örebro.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".