Blir Kumla vårdcentral vinnaren i kampen om det nya vårdcentrumet? Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Blir Kumla vårdcentral vinnaren i kampen om det nya vårdcentrumet? Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Dragkamp om nytt sjukvårdscentrum i Örebro län

"Närsjukvårdcentrum tror vi är bra"
1:44 min

Södra delen av Örebro län ska få en förstärkt vård, troligen i form av en utbyggd vårdcentrum. Regionen ser nämligen brister i vården söder om Örebro där avståndet till Universitetssjukhuset är långt.

Satsningen är naturligtvis attraktiv, så både Hallsberg och Kumla kommuner tampas nu om den.

– Allt annat än att säga Hallsberg vore ju tjänstefel! Men jag tycker ändå att det finns väldigt goda argument för att det ska finnas i Hallsberg, säger Andreas Svahn, S Hallsberg.

Hans kollega Katarina Hansson i Hallsberg har samma önskan.

– Jag har full respekt för deras kamp att få en förstärkt sjukvård i sin kommun, men vi kommer att fortsätta vårt arbete och våra samtal.

Det gäller att vara på tårna för att få del av Region Örebro läns nya satsning. Både Andreas Svahn och Katarina Hansson tror att vården blir bättre om den utbyggda vårdcentralen placeras i just deras kommun. Och pratar man med invånare i Hallsberg så har man där ett fokus.

– Det skulle förstärkas med framför allt läkare, vi har ju en del AT-läkare men man vill ju ha en som man känner igen, säger en herre som regelbundet besöker vårdcentralen i Hallsberg.

En kvinna som också går dit ofta håller med om att distriktsläkarutbudet behöver bli större.

– De behöver ha fler läkare, vi har haft så bra vård här förut, men nu är det ont om läkare. Men det är det ju överallt!

Mer än en vårdcentral

Men, Region Örebro län har tänkt sig nått mer än bara fler distriktsläkare.

– Vi ser ju framför oss att en del av öppenvårdsbesök som görs på sjukhus kan göras närmare och snabbare för patienter i länet, det säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande.

Riktigt hur stort det här vårdcentrumet ska bli har politikerna ännu inte bestämt.

– Minisjukhus, är kanske för stora ord, men ett närsjukvårdscentrum tror vi är viktigt och bra i södra länsdelen.

Men vilken ort kan då få närsjukvårdscentrumet?

– Hallsberg och Kumla ligger ju mer i mitten så någon av de orterna kan jag tänka mig är en lämplig ort, tycker Forsberg-Fransson, S.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".