Catharina Eriksson på Kajsamottagningen i Örebro.
Catharina Eriksson på Kajsamottagningen i Örebro.

Fler hamnar i alkoholmissbruk efter magsäcksoperation i Örebro

"Jag tycker att det är bekymmersamt"
1:46 min

Andelen kvinnor som utvecklar alkoholmissbruk efter magsäcksoperationer för att gå ner i vikt fortsätter vara hög trots informationsinsatser de senaste åren. Det märks på Kajsamottagningen i Örebro som behandlar kvinnor med alkoholmissbruk.

– Jag vet att man idag är mera observant på det och informerar på ett bättre sätt när man gör de här operationerna. Vad vi har fortsatt att noterar är att det ingen skillnad, att det fortfarande så att det förhållandevis många kvinnor som söker hit och som också har gjort den här operationen, säger Catharina Eriksson, kurator på Kajsamottagningen i Örebro.

Catharina Eriksson menar att även män kan drabbas på samma sätt efter en magsäcksoperation eller "Gastric Bypass" som det också kallas, där man tar bort nästa hela magsäcken för att en person ska gå ner i vikt. Det var för fyra år sedan som man på Kajsamottagningen i Örebro upptäckte ett samband mellan operationen och alkoholmissbruk.

Det finns flera orsaker till varför alkoholmissbruk kan utvecklas efter en magsäcksoperation. Ett snabbare alkoholintag, sämre nedbrytning av alkohol och tidigare beroendeproblematik med mat är några av orsakerna, menar Catharina Eriksson och hon är orolig över att patienter fortfarande hamnar i alkoholmissbruk.

– Jag tycker att det är bekymmersamt. Jag vet ju att det finns åsikter om hur viktiga de här operationerna är för det finns andra risker med att vara kraftigt överviktig. Men det är beklagligt att vi i landstinget genomför operationer som har som biverkan att man ökar risken för andra allvarliga sjukdomar som ett alkoholberoende är, säger Catharina Eriksson.  

Ingmar Nästlund överläkare på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ där man gör de här operationerna. Han säger att vården behöver bli bättre på att följa upp patienter som genomgår Gastric Bypass- operationer. Det är en fråga om resurser och prioriteringar säger han. En uppföljning som sträcker sig över 5 år istället för 2 år som det är idag kan minska risken för alkoholmissbruk och andra problem, säger Ingmar Näslund på USÖ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".