Hasseln blommar mycket tidigt i år. Foto: Myr Hamrin-Peter/SVT.
Hasseln blommar mycket tidigt i år. Foto: Myr Hamrin-Peter/SVT.

Pollensäsongen här trots vintern

"Nästan hela året mår man dåligt"
1:46 min

Den milda vintern gör att vissa växter blommar redan nu och skapar allergi. Det är hasseln, som trots att det står januari i almanackan drar igång sin pollenproduktion.

Siv Pettersson på Astma- och allergiföreningen i Örebro län menar att det är mycket besvärande för den som är allergisk när säsongen blir så lång.

– Om man reagerar på många av de här olika sakerna så får man nästan hela året en period som man mår dåligt av pollenallergin. Det kunde tidigare vara ett sätt att återhämta sig, man visste att vintermånaderna behövde man inte känna av det här, berättar Siv Pettersson.

Normalt börjar inte pollensäsongen förrän i februari-mars, men när temperaturen ligger över nollan långa perioder drar växterna, framför allt hasseln igång redan runt jul. Kerstin Alm Kübler är intendent på Naturistoriska riksmuseet som sköter pollenrapporterna.

– Hasseln beter sig så att den periodvis kan stänga av när det blir kallare och sen sätter den igång igen.

Även förra året var en tuff, lång säsong för pollenallergikerna, och är det nu klimatförändringar på gång som har man inte ett roligt scenario framför sig.

– Det kan vara bara någon månad som är pollenfri, och sen sätter det igång igen.

Finns åtgärder att göra

Var femte vuxen svensk har idag någon form av allergi, kanske beror det på för nitisk hygien i samhället, för mycket kemikalier och dåliga innomhusmiljöer. Siv Pettersson på Astma och allergiföreningen tycker man ska värna om barnens skolmiljöer med städning och ventilation.

– Om man nu inte har full fart på ventilationen hela natten så måste man se till att den sätts på flera timmar innan skolan börjar.

Kerstin Alm Kübler på Naturhistoriska menar också att man ska undvika att plantera björk i stadsmiljöer.

– Planterar man björk utanför fönstret i ett bostadsområdet så påverkar det naturligtvis, säger Kerstin Alm Kübler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".