Vargvalp. Foto: Jan Collsiöö / Scanpix
Vargvalp. Arkivfoto: Jan Collsiöö / Scanpix

”Det finns en stor oro kring rovdjuret varg”

"Vårt län är väldigt berört av varg"
2:49 min

Länsstyrelsen i Örebro län anser att deras beslut om licensjakt på tolv vargar i länet ska gälla.

Förra regeringen beslut att landets länsstyrelser skulle besluta om jakt och här i Örebro län beslut länsstyrelsen att tolv vargar fick skjutas i vinter. Men Förvaltningsrätten stoppade beslutet om licensjakt på varg i går.

– Vi håller fast vid att vårt beslut ska gälla, även om juridiken tar en annan vändning, säger Mariana Skoglund, enhetschef på Länsstyrelsen.

– Vårt län är väldigt berört av varg och många människor berörs av varg dagligen. Vi har många lantbrukare som är bekymrade för sina djur och många jägare som är bekymrade för sina hundar. Det finns mycket oro kring rovdjuret varg.

Marina Skoglund säger att den planerade licensjakten inte skulle ha orsakat någon större minskning av vargstammen i landet.

– Den planerade jakten var ju tänkt att ta en bråkdel av vargstammen som finns. Hade jakten i Örebro län och Värmland gått igenom så att hade det gällt tio procent av vargstammen i Sverige och då ingår inte föryngringen som väntas i vår, säger hon.

Marina Skoglund intervjuades av Arne Holmberg i P4 Morgon.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".