Patric Winther, chef för IVO:s avdelning för verksamhetsstöd och -styrning. Foto: IVO
Patric Winther, chef för IVO:s avdelning för verksamhetsstöd och -styrning. Foto: IVO
Östergötland

Lång utredningstid för klagomål i vården

Patric Winther, IVO: "Det är naturligtvis oacceptabelt"
1:24 min

Det är just nu långa handläggningstider vad gäller utredningar om klagomål mot vården eller socialtjänsten. Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som ansvarar för utredningarna och i dagsläget finns anmälningar som är nästan två år gamla.

– Vi har ärenden som är mer än två år gamla och som fortfarande öppna. Det är naturligtvis oacceptabelt och det är alldeles för långa handläggningstider och det drabbar framförallt de som har lämnat in klagomålet säger Patric Winther avdelningschef på IVO.

I juni 2013 startade den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och i samband med det tog de över tillsynen över socialtjänstområdet och hälso- och sjukvården och dess personal från Socialstyrelsen. Vid starten fick de också ta över drygt 7000 klagomålsärenden från socialstyrelsen. Ärenden som under lång tid har legat på hyllan och samlat damm.

Myndigheten har tidigare fått kritik av JO och Statskontoret för de långa handläggningstiderna. Patric Winther säger att de nu har startat en särskilt satsning för att avsluta de allra äldsta anmälningarna. Och för att försöka undvika lika långa utredningstider framöver vill myndigheten förenkla för privatpersoner att snabbare komma i kontakt med en handläggare på IVO.

– Vi försöker göra det enklare för medborgarna att möta myndigheten, ett exempel på det är en upplysningstjänst som vi inrättat och som tar emot samtal om klagomål som rör häls och sjukvård och det avlastar handläggarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".