Islamiska staten, IS, rekryterar på sociala medier. Foto: TT
Islamiska staten, IS, rekryterar på sociala medier. Foto: TT

Vilka krafter lockar unga till IS?

Kajsa Norell: "Det är svårt att få inblick i den världen"
9:20 min

Vad är det som får unga svenska män att ansluta sig till terrororganisationer och riskera sina liv för ett krig som de egentligen inte har någon anknytning till. Kajsa Norell, har som journalist på Sveriges Radio, skaffat glimtar av inblick i hur det kan ske.

- Människor rekryterar sig själva efter att ha tittat på klipp på nätet som visar hur människor i Syrien och den muslimska befolkningen utsätts för övergrepp. Då vill de ställa upp för sina muslimska bröder och systrar. 

Trots att man  kan ha sina rötter i Somalia så åker man till Irak och krigar. Det svenska samhället har en stor utmaning. I grunden handlar mycket om att få dem att känna sig delaktiva.

- Det finns inga enkla lösningar. Det handlar om att få en bra utbildning, att känna att man har en bra chans på arbetsmarknaden utan diskriminering och en värdefull fritid, säger Kajsa Norell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".