Från parkeringen kan man gå rakt ut på spåren. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Från parkeringen kan man gå rakt ut på spåren. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Folk genar över spåren vid nya parkeringen i Örebro

"Har fallit mellan stolarna"
1:40 min

Den nya långtidsparkeringen för tågresenärer i Örebro har blivit en fara för allmänheten. Folk genar över spåren eftersom det saknas staket ut mot järnvägen.

Även barn i området kan lockas att gå ut på spåren, menar småbarnsmamman Maria Nylund, som bor alldeles intill. Hon ser ofta hur folk går ut på spåren för att komma direkt till perrongen.

– Ja, det händer titt som tätt. Det är klart att det är en oro. Vi har barn och det finns många barnfamiljer som bor längs järnvägen. Ju äldre de blir så tar de sig kanske större friheter, och man släpper dem på ett annat sätt än när de är små.

Ska byggas hus på gamla parkeringen
Den nya långtidsparkeringen ska ersätta den gamla som ligger intill Postterminalen på andra sidan järnvägen, för där ska det ju byggas hus med kontor och butikslokaler.

Än så länge är det inte så många som parkerar på det nya stället, intill Gustavsgatan på väster i Örebro. Men ändå märks redan nu att folk tar genvägen över järnvägen för att komma till perrongen. Det saknas staket så det är bara att gå ut på spåren.

Många kommer gena utan staket
Det här är inte bra, det säger Håkan Blaxmo, som är trafikingenjör på Tekniska förvaltningen på Örebro kommun.

– Nä, det låter ju inte bra, och jag kan tänka mig att många kommer gena när parkeringsplatsen öppnar ordentligt och fler känner till den. Vi måste självklart se till att inte folk går över spåren.

Jonas Bruse på Trafikverket säger också att ett staket ska upp, men att frågan fallit lite mellan stolarna när området gjordes om till parkering. Vem som ska betala är oklart men senast till våren ska staketet vara på plats.

Saknar träd eller bullerplank
Maria Nylund, som bor intill parkeringsplatsen tyckte det var bättre förr, för då skymdes järnvägsspåren av träd.

– Jag tycker man kunde ha behållt det gröna och eventuellt byggt ett bullerplank för att minska ljudet från järnvägen. För oss som bor där så vore det trevligare än att stirra ut på en järnväg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".