Ånnaboda när skidspåren byggdes i oktober i fjol. Arkivbild: Andreas Morén/Sveriges Radio
Ånnaboda när skidspåren byggdes i oktober i fjol. Arkivbild: Andreas Morén/Sveriges Radio

SM-veckan kostar 35 miljoner för Örebro kommun

"Det rörliga friluftslivet"
1:34 min

Örebro kommun lägger runt 35 miljoner kronor på att arrangera SM-veckan i slutet av januari.

– Vi har en budget på 13 miljoner som avser SM-veckan, sedan har vi 16 miljoner som vi avsatt för det mer permanenta, långsiktiga. Vi kallar det för det rörliga friluftslivet. Så 16 plus 13 blir 29 miljoner som vi lägger där uppe, säger Lars Thornberg som är chef för lokalförsörjningsavdelningen på Örebro kommun.

Nya elljusspår, nytt omklädningsrum med speakerbås, ny snökanonanläggning och så vidare. Örebro kommun gör stora ombyggnader i Ånnaboda inför SM-veckan. Sammanlagt alltså 29 miljoner. Ytterligare knappt sex miljoner har avsatts för vattendomen för Ånnabodasjön och Falkasjön där kommunen ska ta vatten för snötillverkningen. Men domen har inte kommit än och därför har kommunen inte gjort av med alla pengarna. Kommunen får därför använda sig av den gamla vattendomen. Ytterligare runt fyra miljoner lägger Örebro kommuns kultur- och fritidsförvaltning på själva arrangemanget. Så beroende på hur man räknar lägger Örebro kommun runt 35 miljoner på SM-veckan. Men en hel del kommer kunna användas även efter veckan, säger Lars Thornberg.

– Mycket, skulle jag vilja säga. Omklädningsbyggnaden kommer vara tillgänglig för allmänheten, även SM-stugan. De här spåren som görs kommer vara väldigt fina att använda både för skidåkning och vandring och cykling på icke-vintertid, säger Lars Thornberg på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".