Parkeringen består av en stor grusplan, utan staket ut mot järnvägsspåren. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Parkeringen består av en stor grusplan, utan staket ut mot järnvägsspåren. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Oklart vem som ska betala för staketet vid parkeringen i Örebro

"Samtal pågår mellan parterna"
1:25 min

Det är bolaget Jernhusen som äger den nya långtidsparkeringen i Örebro, men det är inte deras ansvar att sätta upp ett staket ut mot järnvägen. Det säger pressansvarige Cecilia Granath.

Som vi berättade i morse så genar folk över spåren, och enligt Örebro kommun så ska ett staket sättas upp. Men det är oklart vem som ska betala.

Enligt Jernhusen så är det Trafikverkets ansvar.

– Lagen är väldigt tydlig, att den som äger järnvägsmarken är den som är ansvarig för att sätta upp skalskyddet. Det vet Trafikverket och det är någonting som ska vara på gång, säger Cecilia Granath på Jernhusen.

Ny parkering ersätter den gamla
Det ska byggas hus på parkeringen vid Postterminalen i Örebro, så därför har en ny långtidsparkering byggts på andra sidan järnvägen vid Gustavsgatan, för de som pendlar med tåg.

Det är inte många som har hittat dit än, men det är redan folk som genar över spåren för att komma direkt ut till perrongerna. För det finns inget staket mellan den nya parkeringen och järnvägsspåren.

Trafikingenjör Håkan Blaxmo på Örebro kommun sade i våra nyheter i morse att ett staket ska sättas upp, innan parkeringen börjar användas på allvar. De för samtal med Jernhusen och Trafikverket.

Oklart vem som har ansvaret
Även på Trafikverket säger man att ett staket ska upp. Men att det skulle vara just deras ansvar, som Järnhusen säger, kan diskuteras, tycker enhetschef Jonas Bruse på Trafikverket.

– Jag tycker naturligtvis inte att det är lika solklart, men jag är helt övertygad om att vi kommer att hitta en lösning. Vi kan dela på kostnaderna till exempel. Jag tror att alla parter är överens om att det måste finnas ett staket, och det är en bra utgångspunkt när vi pratar med varandra.

När finns staketet på plats?

– Ja, om jag ska gissa så är det på plats om en månad från idag, säger Jonas Bruse på Trafikverket.

Men något bullerplank, som småbarnsmamman Maria Nylund efterlyste i våra nyheter i morse, det verkar inte vara på gång, enligt Cecilia Granath på Jernhusen.

– Det är ju så att den som skapar bullret är den som ska skapa skyddet. I det här fallet så är det järnvägen som skapar bullret och det är också Trafikverket som är ansvariga där. Där kan man också ha en dialog om vem som gör vad men i det här fallet har det inte kommit fram att det ska vara aktuellt just nu, säger hon.

Fråga

Det här är Jernhusen

Jernhusen är ett statligt aktiebolag som äger stationshus och järnvägsområden runt om i landet. Bland annat äger de cv-området i Örebro, och alltså den nya långtidsparkeringen på Gustavsgatan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".