Robert Haslinger är chef för Grova brott-gruppen på Örebropolisen. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Robert Haslinger är chef för Grova brott-gruppen på Örebropolisen. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Brott som ökat och minskat i Örebro län

"Ovanligt många brott med dödlig utgång"
2:19 min

Antalet anmälda brott har ökat både i landet och länet. Det visar Brottsförebyggande rådets statistik för 2014. I Örebro län har 42 000 brott anmälts, och i hela landet 1,4 miljoner brott enligt de preliminära siffrorna.

Brott som har ökat i landet och länet är till exempel skadegörelse, ofredande och olaga hot. Antalet anmälda misshandelsfall har ökat med elva procent i länet, och inbrottsstölderna med 28 procent.

Brott som i stället har minskat är grov kvinnofridskränkning, våldtäkt, mordbrand och drograttfylleri.

Går inte att lita helt på statistiken
När det gäller mord, dråp och misshandel med dödlig utgång så står det tolv anmälningar i statistiken för länet för 2014, men i verkligheten rör det sig om sex fall, säger Robert Haslinger som är chef för Grova brottsgruppen på Örebropolisen. Han påpekar att man inte helt kan lita på statistiken från Brottsförebyggande rådet.

– Just när det gäller dödligt våld så finns det väldigt många felkällor. En är att man ofta kodar självmord eller sjukdomsfall som mord inledningsvis. Det kan också vara så att man rubricerar mordförsök som fullbordade mord. Man måste gå igenom varje fall för att se vad det egentligen slutade med, säger Robert Haslinger.

Intensiv midsommarhelg
Fram till maj månad hade vi inga mordfall alls i länet, men midsommaren blev intensiv.

– Då hade vi två mordutredningar, ett mordförsök och en mordbrand under loppet av två-tre dygn. Ett av fallen visade sig inte vara något mord utan ett sjukdomsfall, men det andra mordfallet var styckmordet i Askersund. Det var en väldigt stor utredning. Vi behövde låna in folk och många andra ärenden drog ut på tiden.

Sådant som fick vänta var till exempel utredningar om grova narkotikabrott, berättar Robert Haslinger. Resten av året fanns mycket att göra. Från augusti till november hade polisen i Örebro tio mordutredningar att arbeta med. Tre av dem visade sig vara sjukdom och inte mord, och ett fall rörde ett mord som utfördes 2013.

2005 var värre än 2014
Ovanligt många mord och dråp skedde i länet 2014, men 2005 såg det ännu värre ut - åtta eller kanske nio mord, säger Robert Haslinger. Det vanliga är att ett par, tre personer dödas i länet varje år.

Det finns andra brott som är betydligt vanligare. 16 000 polisanmälningar förra året i länet rörde stöld och rån. 2700 anmälningar handlade om misshandel och lika många om inbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".