Varg. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.
Varg. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.

Nytt besked: Jakt på varg i Örebro län i vinter

Det blir troligen vargjakt i länet i vinter. I dag kom beskedet från Kammarrätten som undanröjer Förvaltningsrättens beslut att stoppa licensjakten.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat om licensjakt på tolv vargar i vårt län vilket Naturvårdsverket godkände den femte januari. Jakten skulle ha startat i fredags, men stoppades av Förvaltningsrätten i torsdags, alltså dagen före.

För ett år sedan beslöt regeringen att licensjakten inte skulle gå att överklaga, men Förvaltningsrätten ansåg att förbud att överklaga kan strida på EU-rätten och stoppade därför vargjakten. Ett beslut som i sin tur överklagades av bland annat Länsstyrelsen i Örebro län till Kammarrätten i Göteborg.

Och i dag kom Kammarrättens beslut. Kammarrätten anser att det inte strider mot laget att beslutet om licensjakt inte går att överklaga. Därför bifaller rätten länsstyrelsens överklagan och ger grönt ljus för vargjakt i vinter.

Men Kammarrättens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, så om jakten kan starta är ändå oklart. Högsta förvaltningsdomstolen avgör om frågan ska upp till en ny prövning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".