Degerfors järnverk. Arkivbild: Sveriges Radio.
Degerfors järnverk. Arkivbild: Sveriges Radio.

Stora förluster för Outokumpu oroar Metall i Degerfors

"26, 27 miljarder spänn"
1:30 min

Den finländska stålkoncernen Outokumpu som äger järnverket i Degerfors gör stora förluster och Metalls ordförande, Bjarne Rasmussen är orolig för järnverkets framtid.

- Tredje kvartalet minus 77 miljoner euro. Det innebär att 7,5 år har vi hållit på nu, kvartal efter kvartal och bara förluster så vi är väl uppe i 26, 27 miljarder spänn, säger Metalls ordförande Bjarne Rasmussen.

Hela koncernen?

- Ja, hela koncernen.

Hur länge är det här hållbart?

- Äh, det är ju inte ens hållbart i ett år tycker jag.

Enligt fackföbundet Metalls genomgång har Outokumpu gjort stora förluster varje år sedan 2008. Sammanlagt alltså runt 27 miljarder. På sikt går det inte att driva ett företag med ständiga förluster, säger Bjarne Rasmussen som är rädd för att det kan leda till neddragningar eller till och med nedläggningar av Outokumpus tre svenska verk. Men chefen för järnverket i Degerfors Liam Bates håller inte med. Visserligen har det varit tufft ett tag, men det kommer att vända, menar han.

- Det är så att rostfritt stålindustrin har vissa utmaningar och vi i Outokumpu har drabbats av dem också. Men jag tycker att vi har en bra plan att se till att vi förbättrar oss, säger Liam Bates.

Men Sabina Bergkvist som jobbar på järnverket i Degerfors är orolig för framtiden.

- Ja, man känner alltid en liten oro. Speciellt eftersom man fått gå hem flera gånger. Ända sedan jag började har det varit oroligt. Man är lite rädd för att man skulle kunna få gå hem vilken dag som helst, att det kan läggas ner. Man försöker ju hänga med lite vad som händer runtomkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".