Polishuset i Örebro.
Lokala brottsutredningar kan flyttas till Polishuset i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Utredningsresurser kan försvinna från lokalpolisen i Örebro län

Brottsutredningar flyttas från lokalpolisen in till Grova brottgruppen
1:43 min

Den nya polisorganisationen gör att de som utreder grova brott kommer få mer att göra. Det säger chefen där, Robert Haslinger på Örebropolisen.

Han vet inte hur de ska kunna klara av den ökade mängden arbete.

– Vi kommer få ansvar för betydligt fler ärendekategorier än tidigare. Det innebär att vi inte kommer bli så renodlade på de grövsta brotten som vi har varit tidigare, utan vi kommer få utreda grova misshandelsfall och hela länets sexbrott.

Är ni oroliga?

Det kan man väl inte säga, men det pågår hela tiden möten och diskussioner kring hur vi ska klara av det här och hur vi ska organisera oss på bästa sätt.

Nu, före omorganisationen, så utreds en del brott lokalt, hos lokalpolisen. Men nu är det tänkt att många av de utredningarna ska ske centralt i länet, och även regionalt.

Inte helt lyckat, tycker Robert Haslingen på Grova brott-gruppen.

– Jag och många med mig tycker att flera av brottstyperna som kommer att flyttas från lokal nivå tjänar på att utredas lokalt. Då tänker jag framförallt på ungdomsbrott och brott i nära relation.

Även de representanter jag pratat med från lokalpolisområdena i länet vill ha kvar utredningarna på sitt bord. Thomas Jäderkvist, som är chef för polisen i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg tycker det är bra att ta tillvara de kontakter och den lokalkännedom som de lokala poliserna har.

Minst hälften av polisens resurser ska satsas lokalt i den nya organisationen, det berättade vi igår. Men Robert Haslinger på Grova brottsgruppen menar att flytten av utredningar i stället gör att lokalpolisen får mindre resurser.

– Får vi fler ärendetyper så måste vi absolut ha mer personal, så då kommer vi behöva ta utredningspersonal från lokalpolisområdena, säger han.

Det pågår diskussioner om att ändra besluten om att flytta brottsutredningarna, säger Robert Haslinger, och än är det inte helt klart vart de olika brottsutredningarna hamnar. En arbetsgrupp ska lägga fram ett förslag på onsdag den 21 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".