Degerfors järnverk. Arkivbild: Sveriges Radio.
Degerfors järnverk. Arkivbild: Sveriges Radio.

Oro för nedläggning i Degerfors

"Lägga ner"
1:42 min

Efter en omorganisation av Outokumpu som äger Järnverket i Degerfors är Metalls ordförande Bjarne Rasmussen orolig för järnverkets framtid.

Det kommer nämligen bli mindre fokus på det som är de svenska järnverkens styrka, nämligen att tillverka specialstål, säger Bjarne Rasmussen.

– Styrkan i Sverige på stålindustrin och det här gäller hela stålindustrin i Sverige har varit att vi hittat våra nischer. Vi kan vara unika med våra kunder, med vår produktion. Det är därför vi har en mycket stark stålbit i Sverige. Nu kommer vi i Outokumpu i Degerfors, Torshälla, Avesta bli behandlade som standardproducenter och vi ska styra vår verksamhet mot kunder med ett standardiserat flöde, säger Bjarne Rasmussen.

Samtidigt som de svenska järnverken är inriktade på specialstål, till exempel plåtar till kärnkraftsindustrin, så är Outokumpus verk i norra Finland inriktat på enklare produkter, så kallat standardstål. Rent praktiskt innebär omorganisationen i fjol att Specialenheten plockades bort, men platschefen i Degerfors Liam Bates tror inte att det kommer få några negativa konsekvenser.

- Att vi tar bort specialty betyder inte att vi inte samarbetar med våra kollegor i de gamla specialty så vi har ganska mycket att göra med de i Avesta, de i Nyby. Så att ta bort den organisationsstrukturen betyder inte att vi inte samarbetar med varandra utan det fortsätter, säger Liam Bates.

- Ja fortsätter den här biten och ingen bryter av då är jag lite mörkrädd med att vi kommer att tappa mer och mer kunder och vi kommer inte bli lönsamma och då kommer man att lägga ner i slutet av dagen för att jag menar klarar vi inte konkurrensen och vi kan inte klara konkurrensen med standardiserade produkter. Vi har Kina, vi har Asien, vi har ett väldigt kokurrenstryck. Men får inte vi tillverka och kan utveckla våra specialistbitar då går inte det här, säger Bjarne Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".