Vindkraft
Vindkraftverk. Arkivfoto: Ulf Palm/Scanpix.

Debatt i Laxå om Trysslinge vindpark

Nu bjuds allmänhet och politiker in till ett möte om vindkraft. Det är Naturskyddsföreningen i Örebro län som bjuder in för att diskutera och debattera  vindkraftsprojektet Trysslinge vindkraftspark.

Naturskyddsföreningen vill poängtera att de är för vindkraft, men på rätt plats. När det gäller Trysslinge anser man att platsen är olämplig, och vill presentera så mycket fakta som möjligt, säger David Tverling, projektledare för Naturskyddsföreningen i Örebro län, till Nerikes Allehanda.

På torsdag kväll hålls mötet i Kunskapens hus i Laxå. Kommunledningen i Laxå ska snart fatta beslut i sin inställning till vindkraft.

- Vindkraften är en prioriterad fråga för Naturskyddsföreningen, och vi vill poängtera att vi är för vindkraft, men på rätt plats, fortsätter Tverling.

I december höll företaget Nordisk vindkraft AB ett möte med kommunens politiker inför beslutet. De presenterade då en omgjord plan för projektet, där antalet vindkraftsverk sänkts till 19 stycken. Då fick inte Naturskyddsföreningen delta.

- Nu kommer vi att presentera vår syn på projektet. Till exempel angränsar det till Vargavidderna och Rankemossen, vilka är klassade enligt Natura 2000, alltså områden som enligt EU har särskilda skydds- eller bevarandevärden. Till saken hör också att Degerfors kommun har sagt nej till hela projektet, säger Tverling till tidningen.

Martha Thernsjö, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Örebro län, är värd för mötet, som hålls i Kunskapens hus. Alla ledamöter i kommunfullmäktige är inbjudna till den första presentationen, som börjar klockan 17.15. Därefter bjuds både allmänhet och politiker in till mötet klockan 18.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".