Fler äldre kvinnor dricker alkohol. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Steget för missbrukare att söka hjälp är ofta svårare att ta för kvinnor än för män för kvinnor skäms mer. Arkivfoto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

Svårare för kvinnor att söka hjälp för missbruk än för män

"Kvinnor känner så mycket skam och skuld"
1:12 min

Kajsamottagningen i Örebro är en av få kliniker i Sverige som enbart tar emot kvinnor som behöver hjälp för att ta sig ur ett missbruk.

44-åriga ”Anna" som i flera år missbrukade läkemedel är en patient som fått hjälp att komma ur sitt missbruk bland annat tack vare Kajsamottagningen.

Men merparten av kvinnorna som besöker Kajsamottagningen missbrukar inte medicin utan alkohol. Ungefär 95 procent av kvinnorna som kommer till oss har alkoholproblem, säger Chatarina Eriksson, kurator på Kajsamottagningen.

Chatarina Eriksson berättar att Region Örebro, före detta Örebro läns landsting, var tidigt ute med en mottagning som enbart riktar sig till kvinnliga missbrukare. Och att det fortfarande är ganska ovanligt att sådana finns.

– Kvinnor dricker ofta för att självmedicinera, det är en skillnad mot män. Och det är ofta mycket skamligare för kvinnor att dricka för mycket alkohol än för män.

–  Kvinnor känner så mycket skam och skuld som kan försvåra för dem att söka hjälp, de tycker det är pinsamt att prata om sitt missbruk. Det underlättar att gå till en mottagning som enbart tar emot kvinnor, säger Chatarina Eriksson.

Chatarina Eriksson intervjuades av Andreas Morén i P4 Boulevard.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".