Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata.
1 av 2
Islamiska staten. Foto: TT.
Lennart Bondesson (KD), Lena Baastad (S) och Rasmus Persson (C).
2 av 2
Rasmus Persson (till höger) tillsammansmed Lennart Bondesson (KD) och Lena Baastad (S). Arkivfoto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

Rasmus Persson (C) förtydligar om jobb till IS-krigare i Örebro

"Så var aldrig fallet"
1:32 min

Örebro kommun ska inte ge jobb till personer som återvänder till Örebro efter att ha stridit för terrororganisationen IS i Mellanöstern, enligt kommunalrådet Rasmus Persson (C).

I helgen framkom nämligen uppgifter om att Örebro skulle ge hemvändande IS-krigare jobb i en intervju med kommunalrådet och centerpartisten Rasmus Persson gjorde Tvärsnytt.

Men nu säger Rasmus Persson att han missuppfattades i intervjun.
– Den bild som målades upp utifrån att jag skulle haft ett förslag om att ge jobb till IS-terrorister som kom hem till Örebro - så var aldrig fallet. Möjligtvis gjorde jag en dålig intervju, säger Rasmus Persson.

Vad var det du ville säga?
– De som begår brott ska straffas för det vare sig brotten begås utomlands eller Sverige, men det ska rättväsendet hantera.

– De utmaningar som finns i Örebro kommun är framförallt att förebygga att man ansluter sig till extrema organisationer som IS, säger Rasmus Persson.

Rasmus Persson intervjuades i P4 Eftermiddag av Arne Holmberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".