Isis i Irak. Foto: AP Photo / militant website, File / TT.
Projektpengarna ska hindra att fler svensk-somalier blir IS-krigare i exempelvis Irak. Foto: AP Photo / militant website, File / TT.

Somaliska samfund får miljonbelopp för att hindra våldsextremism

"Ingen garanti att det funkar"
2:03 min

Somaliska riksförbundet har fått drygt två miljoner kronor i projektstöd från Allmänna arvsfonden. Pengarna ska användas i ett landsomfattande projekt för att förhindra att unga svensk-somaliska män reser till olika krigshärdar för att strida med extremister.

– Det är ingen garanti att det vi gör kommer att funka, men våra tankar är att nå ungdomar och förmedla budskapet att det är dialog som funkar i ett modernt samhälle, säger Abdinur Isse, ordförande i Somaliska riksförbundet.

Det är främst genom att anordna utbildningar och konferenser tillsammans med sina 44 medlemsorganisationer runt om i landet som Somaliska riksförbundet ska förhindra att fler unga män med somalisk bakgrund drar ut i krig, förklarar Abdinur Isse.

Han menar att han och alla andra vuxna svensk-somalier måste bli bättre på att få ungdomarna att förstå vad extremism är, så att de inte lockas till Syrien, Irak eller Somalia för att strida.

– Det är inte så lätt, man behöver resurser och samarbete med etablerade organisationer och myndigheter, säger han.

Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin (S), är mycket positiv till att just Somaliska riksförbundet har fått projektstöd för att jobba förebyggande mot extremism.

– De har jobbat länge med att försöka förhindra extremism, att bygga upp en stöd för sina familjer och ett aktivare arbete bland församlingarna. Jag hoppas de ska nå fler unga innan de så kallade rekryterarna slår klorna i dem, och att det blir mer diskussion i de somaliska samfunden om hur ansvaret ser ut i att vara en del i ansvaret mot extremism, säger Mona Sahlin (S).

Men exakt hur Somaliska riksförbundet ska lyckas nå fram till ungdomarna och vilka argument som biter på de som lockas av extrema rörelser som till exempel IS, Islamiska staten, det vet Abdinur Isse inte säkert.

– Det finns ingen i Sverige som kan säga att man vet det. Men om ungdomarna får rätt information så tror jag inte att det finns någon som frivilligt vill åka till ett krigshärjat land för att delta i de konflikter som pågår där, säger Abdinur Isse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".