Mahdi Warsama, ordförande i den somaliska föreningen Afrikas Horn i Örebro.
Mahdi Warsama, ordförande i den somaliska föreningen Afrikas Horn i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Afrikas Horn i Örebro välkomnar satsningen mot extremistvåld

"Det känns bra, för vi behöver medel"
2:08 min

Örebro och den somaliska föreningen Afrikas Horn tillhör de som kommer att få del av dryga två miljoner kronor som Somaliska riksförbundet har fått i stöd från Allmänna arvsfonden. Pengarna ska användas för att förebygga att unga somaliska män ger sig ut i krig med extremister.

– Det känns bra, för vi behöver medel och att någon bryr sig om våra ungdomar, säger Mahdi Warsama, ordförande i föreningen Afrikas Horn.

Han berättar att man redan gör så mycket man kan i föreningen för att stötta familjerna och samarbeta med moskén, men att man nu kommer att kunna göra mycket mer när man får ekonomiskt stöd som ger fler möjligheter.

De dryga två miljoner kronorna som den somaliska föreningen Afrikas Horn i Örebro nu kommer att få del av, har betalats ut av Allmänna arvsfonden till Somaliska riksförbundet.

Där ingår Afrikas Horn som en av 44 lokala föreningar, och riksförbundet har alltså bestämt sig för att satsa lite extra på Örebro. Det berättar Abdinur Isse, ordförande i Somaliska riksförbundet.

– Vi ska hålla konferens i Örebro, och ska samarbeta med Afrikas Horn, förklarar han. Exakt hur och när det ska ske ska vi planera ihop.

Att man väljer Örebro framför andra orter just nu handlar förstås om att två unga svenska män med somaliskt ursprung från stan, har dödats i Irak efter att de rest dit för att kriga med IS, Islamiska staten.

– Det behövs mycket stöd, utbildning och samtal för att komma vidare, säger Abdinur Isse från Somaliska riksförbundet.

– Vi vill stärka våra organisationer och synas och prata med anhöriga och familjer som behöver hjälp, säger han. Ungdomarna behöver se att de som har åkt inte har lyckats. Ingen har lyckats någon gång att genom krig och våld härska över någon annan.

– Vi vill lyfta fredens och demokratins betydelse, säger Abdinur Isse, ordförande i Somaliska riksförbundet.

Och Mahdi Warsama i Afrikas Horn håller med, och ser fram emot satsningen i Örebro.

– Det ger möjlighet för ungdomarna att inte hamna i samma situation som de som åker till kriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".