Läkemedel. Foto: Bngt O Nordin/SVT
Läkemedel. Foto: Bngt O Nordin/SVT

Hjälp att ta sig ur läkemedelsmissbruk via telefon

"vi rekommenderar att man trappar ur läkemedeln på åtta månader"
1:40 min

Varje år får organisationen RFHL, som hjälper människor med olika beroendeproblem, omkring ett par tusen samtal från personer som fastnat i ett läkemedelsberoende.

Vi har tidigare berättat om 44-åriga Anna som blev läkemedelsmissbrukare efter många års kontakt med vården i Örebro län.

– Det här är en berättelse som jag hör nästan dagligdags från människor som kontaktar RFHL och har fått problem av sina förskrivna beroendeskapande läkemedel. säger Per Sternbeck på RFHL.

– Man har fått sina läkemedel förskrivna under en kris eller depressionsperiod i livet, och till en början har man blivit hjälpt. Men efter några få veckor har man utvecklat ett beroende och så har man fastnat i det.

RFHL, Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling får omkring 2000 samtal årligen från människor som hamnat i ett läkemedelsmissbruk. Per Sternbeck på RFHL menar att det finns flera hundra tusen personer i Sverige som missbrukar läkemedel. De som vill ta sig ur missbruket kan kontakta organisationen och få hjälp via telefon, säger Per Sternbeck.

-- När de ringer så brukar vi ge mycket information om hur de här preparaten fungerar. Vi ställer en rad frågor om hur länge man har tagit medicinen, hur man har tagit den, vilket preparat man tagit och sedan brukar vi hjälpa människorna utifrån det att trappa ned sina läkemedel. De gör jobbet själva och det fullt möjligt att göra det, säger Per Sternbeck.

Är det inte bättre att gå till ett beroendecentrum?

– Många beroendecentrum trappar ur alldeles för kort. Man gör en avgiftning på två veckor medan vi rekommenderar att man trappar ur läkemedeln på åtta månader, säger Per Sternbeck på RFHL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".