IS i Syrien. Foto: AP Photo/militant website, File/TT.
IS i Syrien. Foto: AP Photo/militant website, File/TT.

Misstankar från flera håll att rekrytering till IS pågår i Örebro

"Vi vet att det rekryteras, men vill inte peka ut någon."
1:58 min

Det finns starka misstankar från många håll att det pågår rekrytering till extremistiska rörelser som IS, på plats i Örebro. Och det är något som oroar många föräldrar, inte minst bland stadens somalier.

– Någon måste locka dem, säger Mahdi Warsama, ordförande i den somaliska föreningen i Örebro, Afrikas Horn. Någon måste rekrytera dem, fysiska personer som möter ungdomarna, men som är osynliga för oss andra i samhället.

– Vi ser dem inte, men det finns starka misstankar från föräldrarnas sida och från allmänheten att det måste finnas sådana personer med extrema tankar som övertygar ungdomarna att åka till Syrien.

Får medhåll
Och misstankarna om att personer finns på plats i Örebro för att rekrytera unga svenska medborgare till krig i exempelvis Syrien, Irak eller Somalia, delas av regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, socialdemokraten Mona Sahlin.

– Ja, jag vet en del om det, och i och med att Örebro är en del av landet där vi vet att ett antal unga har rest genom åren, till krigsområden, så är det säkert så att rekrytering pågår i Örebro, säger hon.

– Och det här jobbar, vad jag förstår, polisen men också det civila samhället väldigt aktivt med.

Vill inte peka ut
Men vilka de är som lockar ut unga män i krig, vet alltså varken Mona Sahlin eller Mahdi Warsama i föreningen Afrikas Horn. Eller åtminstone säger de ingenting om det.

Och att radikala imamer eller andra religiösa ledare på nåt sätt skulle vara inblandade i rekryteringen, som det ryktats om i vissa medier, det avvisar ordföranden i Somaliska Riksförbundet, Abdinur Isse, så här:

– Jag säger att man ska inte anklaga folk utan att det byggs på fakta. Vi vet att ungdomar rekryteras, men jag vill inte peka ut imamer, säger Abdinur Isse.

Kan du säga någonting om andra som lockar ungdomar ut i krig då?

– Just nu kan jag inte peka ut enskilda individer, och det är inte rätt heller, utan det är domstolar som ska döma människor. Men det vi vet, och som många i samhället vet, som våra myndigheter vet, det är att ungdomar ger sig ut i krig och att de rekryteras helt enkelt, avslutar Abdinur Isse, ordföranden i Somaliska Riksförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".