Två vargar skjutna i Värmland bärs ut ur skogen. Foto: Peter Bäcker /TT
De har vargarna sköts tidigare under årets jakt i Värmland. Arkivfoto: Peter Bäcker /TT

Vargjakten över i länet

"Perfekta väderförhållanden"
1:06 min

I dag sköts den sista av de tolv vargar som fick skjutas under licensjakten i Örebro län.

Vargjakten är därmed avslutad för den här gången. Det innebär att alla tolv vargar som fick jagas hann skjutas innan Högsta förvaltningsdomstolen hann pröva ärendet eller EU-kommissionens utredning blev klar.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har statistik om vargarna som skjutits i årets licensjakt som du kan se här.

Mariana Skoglund är enhetschef för art och vilt på länsstyrelsen i Örebro län och säger så här om varför det tog relativt kort tid innan jakten var över.

– Dels att det var perfekta väderförhållanden för jakten, det har snöat från och till. Men också att det är relativt tätt med varg i området det jagats i, säger Mariana Skoglund.

Det har varit många turer kring licensjakten på varg. Men när den väl drog igång i fredags i förra veckan så dröjde det inte länge förrän den första vargen var skjuten och redan den första dagen sköts tre stycken i de två aktuella reviren i Örebro län.

Jakten är nu avslutad efter att samtliga tolv vargar är skjutna. Vargarna skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för analys. Som det verkar nu var två av vargarna som sköts i Örebro län angripna av skabb.

Målsättningen med vargjakten var att minska vargtätheten där den är som störst och nu ska jakten utvärderas, säger Mariana Skoglund på länsstyrelsen i Örebro län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".