Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och ungdomar.
Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och ungdomar. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Ensamkommande flyktingbarn i Örebro skickas till andra kommuner

"Det är klart att det är olyckligt."
1:46 min

Örebro klarar inte av att ta hand om de ensamkommande flyktingbarn som har anlänt till kommunen under januari månad. Sen nyår har nio barn skickats till Södertälje, fast de skulle ha fått plats i Örebro.

– Elva nya ensamkommande barn har kommit och sökt asyl eller blivit anvisade plats i Örebro, berättar Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och unga i Örebro kommun.

– Av dem har vi bara själva kunnat ta emot två, så nio barn har vi varit tvungna att hitta andra placeringar till, tjugo mil bort, förklarar hon.

Redan vid nyår berättade Anna Jakobsson i P4 Örebro att det ökade trycket från ensamkommande flyktingbarn skulle sätta kommunens mottagning på svåra prov.

Under 2015 väntas 8 000 ensamkommande flyktingbarn ta sig till Sverige, och cirka 80 av dem kommer att anvisas till Örebro, fler än någonsin tidigare.

Fullt överallt
– Vi har ju fullt på våra boenden, och det är ju inte så att vi har en massa lägenheter som står och väntar på asylsökande unga vuxna, förklarar hon.

Och det är utflyttning till eget boende som är det som behövs för att platser på HVB, kommunala hem för vård och boende, ska bli lediga för mer nykomna flyktingbarn ska kunna flytta in.

En omorganisation pågår, som ska vara klar i mitten av februari, och den kommer enligt Anna Jakobsson att frigöra platser som täcker behoven fram till maj. Men sen måste det till fler boenden.

Att ensamkommande flyktingbarn under tiden måste skickas till andra kommuner beklagar hon.

– Det är klart att det är olyckligt. Det bästa är ju att man, när man har varit på en lång resa, får börja i den kommun där man faktiskt ska bli kvar. Att man får börja i skolan där och lära känna andra ungdomar och så.

Ska tillbaka
– Sen kan det ju vara ungdomar här som faktiskt inte kommer att stanna i Sverige, som kanske får en utvisning eller att någonting annat händer på vägen. Men ska man vara kvar i Örebro, så visst sjutton är det bäst att man börjar här.

Och i Södertälje kommer de inte kunna stanna, de nio barn eller ungdomar som skickats dit, förklarar Anna Jakobsson.

– Man fördelar de här ensamkommande barnen på olika kommuner och när ett antal ungdomar blir anvisade just till Örebro, då är det vi som ska ta ansvar för dem, oavsett om de bor i en annan kommun temporärt, avslutar Anna Jakobsson, chef för enheten för ensamkommande barn och unga i Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".