Olaus Petri vårdcentral har för många patienter, en ny vårdcentral behövs. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
1 av 2
Olaus Petri vårdcentral. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Jenny Steen, S landstingsråd. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
Jenny Steen, S landstingsråd. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Fler vårdcentraler ska kunna erbjuda öppen mottagning

"S-råd: Ställ på vårdcentralerna!"
1:57 min

Vården i Regionen svänger nu och kan tänka sig att vårdcentralerna i större utsträckning erbjuder öppen mottagning eftersom telefontiderna inte räcker till idag.

Tidigare har vården konsekvent hänvisat patienterna till telefon för en första kontakt med vårdcentralen.

– Jag tror att det är något som patienterna efterfrågar, det kan vara ett sätt att komplettera det vårdutbud som finns, det säger Jenny Steen, socialdemokrat och ansvarigt regionråd.

Hänvisar fram och tillbaka

Ja, så låter det många gånger när man ringer sin vårdcentral i örebro län. Är man inte beredd när slussen öppnar klockan sju på morgonen så är telefontiderna snabbt slut. Det är något som Örebroaren Anders Lindberg tycker är olyckligt. Han reagerade på P4 Örebros nyhet om att samtalen till 1177 Vårdguiden är rekordmånga. Anders menar att vårdcentralerna lägger över sitt jobb på 1177 eftersom man inte kan ta hand om alla inkommande samtal.

– Anledningen till att så många ringer kan likaväl vara att man ringer till sin vårdcentral och där får en telefonsvararare som berättar att det inte finns några tider, men att man kan ringa till 1177 istället, säger Anders Lindberg.

1177 hänvisar ofta tillbaka till primärvården, så samtalen går i cirkel. Så Anders Lindberg tycker att det behövs mer resurser just på vårdcentralerna för att ta emot patienternas frågor.

– Jag skulle vilja att någon hela tiden svarar, och sorterar patienternas behov, menar Anders Lindberg.

Vill att patienterna kräver

Jenny Steen, Socialdemokraterna tycker att patienterna ska efterfråga öppen mottagning på sin vårdcentral om man vill ha det.

– Mitt tips är att man ska ställa på vårdcentralerna, de är ju till för patienterna. Efterfråga den typen av service! föreslår Jenny Steen, S.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".