Isracing på Boglundsängen.
2013 hölls isracingtävlingar på Boglundsängen. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Motorcykeltävling i naturreservat i Örebro möter kritik

"Vi ska kunna gå där och känna lugnet och tystnaden"
1:36 min

En tävling med motorcyklar i naturreservatet Boglundsängen i Örebro påverkar både miljön och människorna negativt, menar Gunnel Friis som är kritisk till att kommunen gett tillstånd till tävlingen.

– Vi ville gärna ha det här som det är tänkt som ett naturreservat och att vi ska kunna gå där och känna lugnet och tystnaden. Det här är en rekreation för oss, det blir det inte om det är buller och bilar, säger Gunnel Friis. 

Var ska man ha de här tävlingarna om inte där?

– Jag tycker inte att man ska ha de alls, svarar hon.

Gunnel Friis menar att en motorcykeltävling påverkar också det rika djurlivet i området eftersom avgaser, olja och bränsle kan förgifta omgivningen. Boglundsängen är ett kommunalt naturreservat sedan 2010 och enligt kommunens regler så ska motorfordon köras bara om man kommer överens med förvaltaren som i det här fallet är Örebro kommun.

– Den här verksamheten bedrevs tidigare på isen på Hemfjärden. Vi gjorde en avvägning att erbjuda de här motorcykelåkarna att köra på Boglundsängen där man ändå har ett visst störningsmoment från järnvägen och E20 som ligger i närheten, säger Per Wedholm, kommunekolog i Örebro.

Han menar att kommunen har gett tävlingstillstånd som gäller under en viss period och att kommunen ställer en del krav på arrangörerna.

– De får köra där under förutsättning att marken är frusen, att de använder oljeabsorberande dukar och att det inte blir några föroreningar på isen. Tävlingarna ska avslutas innan flyttfåglarna kommer så att det inte blir någon störning på marken, vattenmiljön eller djurlivet, säger kommunekologen i Örebro Per Wedholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".