Rättscentrum, tingsrätt, Örebro
1 av 2
Rättscentrum i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.
Björn Lindén var domare vid styckrättegången.
2 av 2
Björn Lindén. Arkivfoto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Sämre rättssäkerhet vid Örebro tingsrätt med minskade anslag

"Det ekonomiska läget är mycket bekymmersamt"
1:22 min

Regeringen vill minska anslagen till domstolarna med 180 miljoner kronor. Mindre pengar till domstolarna ger sämre rättssäkerhet enligt chefen för Örebro tingsrätt.

Domstolarna i landet har begärt mer pengar för att korta handläggningstiderna. Men regeringen valde istället att minska anslaget med nära 200 miljoner kronor.

– Det ekonomiska läget är mycket bekymmersamt. Det kommer bli längre handläggningstider  i Örebro tingsrätt fast det är viktigt att folk får en rättegång inom rimlig tid, säger lagman Björn Lindén, chef för Örebro tingsrätt.

– Allmänheten har krav på domstolarna, vi ska vara effektiva och det ska vara rättssäkert. Tar det längre tid till rättegång för till exempel vittnen så kommer de ju inte ihåg vad som hände på platsen. Det blir inte rättssäkert, säger Björn Lindén.

Men enligt fackförbundet Jusek kommer inte det minskade anslaget på märkas i årets verksamhet.
– Det är inget som påverkar oss i år, så vitt jag vet, säger Lars-Erik Hulth, rådman och lokalt ombud för fackförbundet Jusek. 

– Men vi inom facket har inte hunnit diskutera det här närmare, fortsätter  Lars-Erik Hulth.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".